Τι είναι ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, κοινώς γνωστός ως διαβήτης, είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη μετακινεί το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα σας για αποθήκευση ή χρήση για ενέργεια. Με τον διαβήτη, το σώμα σας είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Το ανεπεξέργαστο υψηλό σάκχαρο στο αίμα από διαβήτη μπορεί να βλάψει τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα όργανα.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι διαβήτη:

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας, όπου παράγεται ινσουλίνη. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτήν την επίθεση. Περίπου το 10% των ατόμων με διαβήτη έχουν αυτόν τον τύπο.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα σας.

Η προδιάθεση εμφανίζεται όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλό για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης κύησης είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που εμποδίζουν την ινσουλίνη που παράγονται από τον πλακούντα προκαλούν αυτόν τον τύπο διαβήτη.

Μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται diabetes insipidus δεν σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη, αν και έχει παρόμοιο όνομα. Είναι μια διαφορετική κατάσταση στην οποία τα νεφρά σας απομακρύνουν πολύ υγρό από το σώμα σας. 

Κάθε τύπος διαβήτη έχει μοναδικά συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς αυτοί οι τύποι διαφέρουν μεταξύ τους.

Συμπτώματα του διαβήτη

Τα συμπτώματα του διαβήτη προκαλούνται από την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα γενικά συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν: αυξημένη πείνα, αυξημένη δίψα, απώλεια βάρους, συχνουρία, θολή όραση, ακραία κόπωση, πληγές που δεν θεραπεύονται.

Εκτός από τα γενικά συμπτώματα του διαβήτη, οι άνδρες με διαβήτη μπορεί να έχουν μειωμένη σεξουαλική ορμή, στυτική δυσλειτουργία (ΕΔ) και κακή μυϊκή δύναμη. Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μολύνσεις ζύμης και ξηρό, φαγούρα στο δέρμα.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να περιλαμβάνουν: ακραία πείνα, αυξημένη δίψα, ακούσια απώλεια βάρους, συχνουρία, θολή όραση, κούραση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένη πείνα, αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, θολή όραση, κούραση, πληγές που αργούν να επουλωθούν. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης καθιστούν δυσκολότερο το σώμα να επουλωθεί.

Διαβήτης κύησης

Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν έχουν συμπτώματα. Η κατάσταση ανιχνεύεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας συνήθους δοκιμής σακχάρου στο αίμα ή μιας δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης από το στόμα που συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γυναίκα με διαβήτη κύησης θα παρουσιάσει επίσης αυξημένη δίψα ή ούρηση.