Οι αιτίες και η θεραπεία...

Αιτίες διαβήτη

Διαφορετικές αιτίες σχετίζονται με κάθε τύπο διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 1

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί διαβήτη τύπου 1. Για κάποιο λόγο, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο σε μερικούς ανθρώπους. Είναι επίσης πιθανό ένας ιός να πυροδοτεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 προέρχεται από συνδυασμό γενετικών και τρόπων ζωής. Το υπερβολικό βάρος ή το παχύσαρκο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Η μεταφορά επιπλέον βάρους, ειδικά στην κοιλιά σας, καθιστά τα κύτταρα σας πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης στο σάκχαρο στο αίμα σας.

Αυτή η κατάσταση ισχύει σε οικογένειες. Τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται γονίδια που τα καθιστούν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και να είναι υπέρβαρα.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πλακούντας παράγει ορμόνες που καθιστούν τα κύτταρα της εγκύου λιγότερο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες όταν μείνουν έγκυες ή που αυξάνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι πιο πιθανό να πάρουν διαβήτη κύησης.

Θεραπεία του διαβήτη

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον διαβήτη με μερικά διαφορετικά φάρμακα. Μερικά από αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα, ενώ άλλα είναι διαθέσιμα ως ενέσιμα.

Διαβήτης τύπου 1

Η ινσουλίνη είναι η κύρια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. Αντικαθιστά την ορμόνη που δεν μπορεί να παράγει το σώμα σας.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ινσουλίνης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Διακρίνονται από το πόσο γρήγορα αρχίζουν να λειτουργούν και πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά τους:

Η ινσουλίνη ταχείας δράσης αρχίζει να λειτουργεί εντός 15 λεπτών και τα αποτελέσματά της διαρκούν 3 έως 4 ώρες. Η ινσουλίνη βραχείας δράσης αρχίζει να λειτουργεί εντός 30 λεπτών και διαρκεί 6 έως 8 ώρες. Η ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης αρχίζει να λειτουργεί εντός 1 έως 2 ωρών και διαρκεί 12 έως 18 ώρες. Η ινσουλίνη μακράς δράσης αρχίζει να λειτουργεί λίγες ώρες μετά την ένεση και διαρκεί 24 ώρες ή περισσότερο.

Διαβήτης τύπου 2

Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2. Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αρκούν για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να πάρετε φάρμακα.

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα σας με διάφορους τρόπους:

Φάρμακα: Πώς λειτουργούν;

Αναστολείς της άλφα-γλυκοσιδάσης Επιβραδύνει τη διάσπαση του σακχάρου και των αμυλούχων τροφών του οργανισμού σας Acarbose (Precose) και miglitol (Glyset)

Biguanides Μειώστε την ποσότητα γλυκόζης που παράγει το ήπαρ σας Metformin (Glucophage) Αναστολείς DPP-4 Βελτιώστε το σάκχαρο στο αίμα σας χωρίς να το μειώσετε πολύ χαμηλά λιναγλιπτίνη (Tradjenta), σαξαγλιπτίνη (Onglyza) και σιταγλιπτίνη (Januvia)

Πεπτίδια που μοιάζουν με γλυκαγόνη Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει ινσουλίνη Dulaglutide (Trulicity), exenatide (Byetta) και liraglutide (Victoza)

Meglitinides Διεγείρετε το πάγκρεας σας για να απελευθερώσετε περισσότερη ινσουλίνη Nateglinide (Starlix) και repaglinide (Prandin)

Αναστολείς SGLT2 Απελευθερώνουν περισσότερη γλυκόζη στα ούρα Canagliflozin (Invokana) και dapagliflozin (Farxiga)

Σουλφονυλουρίες Διεγείρει το πάγκρεας για να απελευθερώσετε περισσότερη ινσουλίνη Γλυβουρίδη (DiaBeta, Glynase), γλιπιζίδη (Γλυκοτρόλη) και γλιμεπιρίδη (Amaryl)

Thiazolidinediones Βοηθάει την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα Pioglitazone (Actos) και rosiglitazone (Avandia)

Ίσως χρειαστεί να πάρετε περισσότερα από ένα από αυτά τα φάρμακα. Μερικά άτομα με διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν επίσης ινσουλίνη.