Παιδί & Διαβήτης

Τα παιδιά μπορεί να έχουν διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στους νέους, επειδή η ασθένεια μπορεί να βλάψει σημαντικά όργανα  όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Διαβήτης τύπου 1

Η αυτοάνοση μορφή διαβήτη ξεκινά συχνά στην παιδική ηλικία. Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η αυξημένη ούρηση. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αρχίσουν να βρέχουν το κρεβάτι αφού έχουν εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.

Η υπερβολική δίψα, η κόπωση και η πείνα είναι επίσης σημάδια της κατάστασης. Είναι σημαντικό τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να αντιμετωπίζονται αμέσως. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αφυδάτωση, που μπορεί να είναι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 1 ονομαζόταν «νεανικός διαβήτης» επειδή ο τύπος 2 ήταν τόσο σπάνιος στα παιδιά. Τώρα που περισσότερα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ο διαβήτης τύπου 2 γίνεται πιο συχνός σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Περίπου το 40% των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Η ασθένεια διαγιγνώσκεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Ο διαβήτης τύπου 2 χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει δια βίου επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και τύφλωση. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να διαχειριστεί το σάκχαρο στο αίμα του και να αποτρέψει αυτά τα προβλήματα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ στους νέους. Μάθετε πώς να εντοπίζετε τα σημάδια, ώστε να μπορείτε να τα αναφέρετε στον γιατρό του παιδιού σας.

Ορισμένοι τύποι διαβήτη – όπως ο τύπος 1 – προκαλούνται από παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου σας. Άλλα – όπως ο τύπος 2 – μπορούν να προληφθούν με καλύτερες επιλογές φαγητού, αυξημένη δραστηριότητα και απώλεια βάρους.

Συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους διαβήτη με το γιατρό σας. Εάν διατρέχετε κίνδυνο, δοκιμάστε το σάκχαρο στο αίμα σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας.