Διαβήτης & διατροφή...

Διαβήτης και διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα κεντρικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι αρκετή για τον έλεγχο της νόσου.

Διαβήτης τύπου 1

Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αυξάνεται ή μειώνεται με βάση τους τύπους τροφίμων που τρώτε. Τα αμυλούχα ή τα ζαχαρούχα τρόφιμα κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται γρήγορα. Οι πρωτεΐνες και το λίπος προκαλούν πιο σταδιακές αυξήσεις.

Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει να περιορίσετε την ποσότητα υδατανθράκων που τρώτε κάθε μέρα. Θα πρέπει επίσης να εξισορροπήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων με τις δόσεις ινσουλίνης.

Συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής διαβήτη. Η σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας. Δείτε αυτόν τον οδηγό για να ξεκινήσετε μια δίαιτα διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2

Η κατανάλωση των σωστών τύπων τροφίμων μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας βοηθήσει να χάσετε οποιοδήποτε υπερβολικό βάρος.

Η μέτρηση των υδατανθράκων είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής για τον διαβήτη τύπου 2. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσα γραμμάρια υδατανθράκων να φάτε σε κάθε γεύμα.

Για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα όλη την ημέρα. Δώστε έμφαση σε υγιεινά τρόφιμα όπως:

φρούτα

λαχανικά

ολικής αλέσεως

άπαχη πρωτεΐνη όπως τα πουλερικά και τα ψάρια

υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί

Ορισμένα άλλα τρόφιμα μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες να διατηρηθεί ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας. Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε διαβήτη.

Διαβήτης κύησης

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών. Η σωστή επιλογή τροφής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε φάρμακα για τον διαβήτη.

Παρακολουθήστε τα μεγέθη μερίδας σας και περιορίστε τα ζαχαρούχα ή αλμυρά τρόφιμα. Αν και χρειάζεστε λίγη ζάχαρη για να ταΐσετε το μωρό σας που μεγαλώνει, θα πρέπει να αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα σχέδιο διατροφής με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου ή διατροφολόγου. Θα διασφαλίσουν ότι η διατροφή σας έχει τον σωστό συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών. Πηγαίνετε εδώ για άλλα πράγματα και μην κάνετε για υγιεινή διατροφή με διαβήτη κύησης.